IFTTT alkalmazás az okos eszközök világában

Mi az IFTTT?

Az angol If This Then That rövidítése, ez kb. annyit tesz, hogy “ha ez, akkor az”, és arra utal, hogy a különböző webes és mobilos szolgáltatásokat és eseményeket kapcsolhatunk össze egymással feltételes logika mentén, azaz ha az egyik esemény megtörténik, vagyis a feltétel teljesül, akkor annak eredményeképpen egy általunk meghatározott másik esemény is lezajlik. Ez lehet olyan műveletsor, amit minden nap elvégzünk, így időt spórolhatunk meg, vagy akár lehet egy olyan dologról szóló figyelmeztetés, ami viszonylag ritkán történik, így hajlamosak lennénk elfeledkezni róla.

Az összeköthető szolgáltatások és események száma folyamatosan bővül, az ezeket összekötő kis app-okat hívják appleteknek. A rengeteg előre elkészített applet mellett lehetőségünk van sajátot is készíteni.

IFTTT használata

Az IFTTT egy ingyenes app, ami Android-os és iOS-es telefonokra, tabletekre ingyenesen letölthető.

A webes felületükön (www.ifttt.com)  történő regisztráció után el is kezdhetjük a saját appletjeink összeállítását. A felület letisztult egyszerűségével jól átlátható, az itt létrehozott appletjeink szinkronizálódnak az összes eszközünkkel, ahol ugyanazzal a fiókkal vagyunk bejelentkezve. A használat internetkapcsolathoz kötött, illetve bizonyos appletek csak a helymeghatározó szolgáltatás (GPS) bekapcsolásával működnek.

Az IFTTT működése

Az IFTTT több száz szolgáltatóval használható, néhány példa: Google, Amazon, Dropbox, Microsoft termékcsalád, Facebook, Twitter, okosotthon eszközöket gyártók, biztonságtechnikai eszközöket gyártók, SonOff eszközök stb.

  1. Az általunk igényelt funkcióhoz keresünk egy Applet nevű sablont, vagy az új létrehozására kattintunk.
  2. Kiválasztjuk a kezdő feltételt: HA történik valami
  3. Az IFTTT-n belül belépünk a szolgáltatás fiókjába, és megadjuk az engedélyeket
  4. Kiválasztjuk a végrehajtandó akciót: AKKOR hajts végre egy műveletet
  5. Az IFTTT-n belül belépünk a szolgáltatás fiókjába, és megadjuk az engedélyeket
  6. Ha mindent beállítottunk, elmentjük
  7. A saját kezdőfelületünkön megjelennek az általunk létrehozott appletek

Ezeket bármikor szerkeszthetjük a kis fogaskerék ikonra kattintva, valamint ki/bekapcsolhatjuk őket:

Technikai háttér

Amikor elindítjuk az appletünket, az először az IFTTT szerveréhez kapcsolódik, majd a kért művelet továbbítódik annak a szolgáltatásnak a szerveréhez, amit használni kívánunk, végül a vezérlőeszközünkhöz – és szerencsés esetben megtörténik az esemény. A legtöbb visszajelzés (és tapasztalataink, ld. alább) szerint a kérés és a végrehajtás között sokszor több másodperc is eltelik, az előbb vázolt folyamat miatt.

IFTTT az Alphanet rendszerében

Az Alphanet Zrt. K+F pályázatának keretében zajló okosépület tervezési projekt részeként a SonOff eszközök (pl. SonOff RF, Basic, POW, B1, Slampher) és az IFTTT integrálhatóságát teszteltük. A Sonoff termékeket az Ewelink app-jával lehet vezérelni, mely elérhető Android és iOS rendszerekre is. Az IFTTT szolgáltatói között megtaláljuk eWeLink Smart Home néven azokat az előre gyártott appleteket, melyek ezeket az eszközöket vezérlik. Többek között ilyen trigger – action párosokat találunk:

  • Turn On/Off SonOff – itt egy Button (Gomb) widget-et hívhatunk segítségül; a Button megnyomása be- ill. kikapcsolja a hozzárendelt eszközt.

 

 

 

Itt választjuk ki, mely eszközünkre vonatkozzon a kérés.

A be/kikapcsolás állítása.

 

 

Ha mind a bekapcsolásra, mind a kikapcsolásra szeretnénk vonatkoztatni, kétszer kell ezt az appletet beállítani, mivel egyszerre csak egy feladatra képes.

  • Turn On/Off SonOff By location – amikor megérkezünk vagy elhagyunk egy meghatározott területet, SonOff eszközünk ki/bekapcsol. (Ehhez szükséges GPS kapcsolat.)

Kérhetünk értesítést az esemény megtörténtéről, melyet az IFTTT appja jelez.

Ennél a résznél állíthatjuk be azt a területet, amit figyel az applet.

 

 

Itt választjuk ki, mely eszközünkre vonatkozzon a kérés.

A be/kikapcsolás állítása.

A tesztelés során azt tapasztaltuk, hogy nem ritka a 10-30 mp-es szünet a kérés elindítása és az esemény megtörténte között. További hátrány, hogy a technikai háttér túl sok hibalehetőséggel rendelkezik, hiszen ha a folyamatban bárhol internet kimaradás van, nem hajtódik végre a kívánt esemény. Ezek miatt ez a technológia – bár otthoni, kisebb környezetben hasznos lehet, vállalati felhasználásra, ahol a stabilitás és megbízhatóság alapvető kritérium, nem alkalmas.