Felhő skálázódás – Amazon AWS

A legnagyobb infrastruktúra felhő szolgáltató az Amazon Web Services (AWS). Vizsgáljuk meg, hogy az AWS szolgáltatásai a célkitűzéseinknek megfelel-e. Az ipari minőségű IoT meghatározásban az első és legfontosabb pont az, hogy minden körülmények között működjön. Ezt többször hangsúlyoztuk. Ebből a szempontból megvizsgáljuk az  AWS felhő alapú IoT szolgáltatásait, pontosabban azt, hogy a feladat növekedését tudják-e követni megfelelően skálázódnak-e az egyre nagyobb feladatok függvényében.

Az AWS IoT megoldásával kapcsolatban is az alábbiakat vizsgáltuk meg, a következő kérdésekre keressünk válaszokat:

  1. Internet kapcsolat nélkül is működik-e? Erre a kérdésre az AWS válasza a Greengrass megoldás. Ez egy kis méretű szerver lokálisan (akár nagyon kis szerver is lehet pl. Raspberry PI3), amely működik akkor is ha az Internet kapcsolat megszakad. A kérdés az, hogy ez a „kis” szerver megfelelően skálázódik-e. Az AWS közli, hogy milyen korlátok mellett lehet használni a Greengrass megoldást. https://docs.aws.amazon.com/general/latest/gr/aws_service_limits.html#limits_greengrass

Ebből az derül ki, hogy a Greengrass szerverek mindig egy csoportban (group) vannak és egy Greengrass csoportban egy szerver és maximum 200 eszköz lehet. Ez egy nagyobb épület esetén nem elegendő! A budapesti Keleti Pályaudvarnál lévő Hotel Hungaria City Center például kb. 500 szobával rendelkezik! Mivel egy Greengrass csoportban nem lehet egynél több szerver és 200-nál több eszköz ezért ekkora épületeket csak több Greengrass csoporttal lehetne kiszolgálni. Sajnos azonban ezek a Greengrass csoportok csak a felhőn keresztül tudnak egymással kommunikálni, azaz, ha nincs Internet kapcsolat, akkor a helyi rendszer szétesik több alrendszerre, ami megengedhetetlen!

  1. Bármennyi üzenetet át tudok vinni? Természetesen az AWS IoT Core szolgáltatásának is vannak korlátai. https://docs.aws.amazon.com/general/latest/gr/aws_service_limits.html#limits_iot

A korlátok, azonban nem függnek az előfizetéstől, a fizetendő költségek természetesen igen. A maximum 20 000 publikációs üzenet másodpercenként nem tűnik korlátozónak, habár igaz, hogy ehhez több kapcsolatot kell egy időben kiépíteni és ezek között kell a forgalmat elosztani mert egy kapcsolaton egy időben csak maximum 100 üzenet küldhető. Arra viszont csak nagyon magas korlát van, hogy hány egyidejű kapcsolat élhet egy előfizetésben (maximum 500 000).

  1. Egy üzenet az egy üzenet? Lehet, hogy a kérdés furcsa, de helyénvaló! Ahogy a többi IoT felhő szolgáltató is az Amazon is nem csak az üzenetek számát, hanem azok méretét is figyelembe veszi. Ugyan maximum 128 KB-os üzenet küldhető, de ezt 5 KB-os egységekben mérik, azaz egy 8 KB-os üzenet az két üzenetnek számít. Ez a fizetendő összeget befolyásolja, de a küldhető maximális üzenetszámot (20 000) nem.

A fenti információk alapján a Greengrass megoldás jelenlegi állapotában nem igazán használható nagy méretű vagy sűrűn érzékelőkkel és beavatkozókkal felszerelt épületek ipari minőségű kiszolgálásában, de az AWS IoT Core megoldása megfelelően skálázódik ilyen nagy méretű igénybevétel esetén is.