IoT technológiával a fenntartható fejlődésért

IoT projekten dolgozik a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” elnevezésű pályázat keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatásból az ALPHANET Zrt. – Haraszti Attila, a cég Kutatási és fejlesztési vezetőjének beszámolója.

Az ALPHANET 2018. februárjában kezdte meg az „Átfogó felügyeleti és menedzsment eszköz fejlesztése az intelligens épületek fenntarthatóságának elősegítésére” című, KFI_16-1-2017-0498 azonosítószámú kutatás-fejlesztési projektjét. A fejlesztés eredményeként olyan, intelligens házakban alkalmazható, öntanuló előrejelző rendszer jön létre, amely valós időben, a mért történeti adatok alapján, algoritmusok segítségével ad becslést a jövőbeni fogyasztásra. A fejlesztés elsődleges céljának megvalósításához azonban nagy mennyiségű és jó minőségű mért adatra van szükség, ezért a szenzortechnológia, azon belül a vezeték nélküli megoldások és azok tápellátási problémái szintén a kutatás tárgyát képezik.

Miért különösen hatékony az integrált intelligencia?

A létrehozandó megoldás integrált és skálázható lesz, akár több ezer helyiséges épületek esetére is. Az integrált intelligencia felhasználásával a környezet egészségesebbé, biztonságosabbá, az energiafelhasználás pedig hatékonyabbá tehető.

A projekt az intelligens épületek kialakítását célozza meg, úgynevezett holisztikus megközelítéssel. Ennek keretében olyan felügyeleti és menedzsment eszköz megalkotása a cél, amely lehetőleg az összes, egy épületen belül megtalálható alrendszert integrálja. A fejlesztés segítségével koncepcionálisan összekapcsolható a technológiai felügyelet, a problémakezelés, az épületfelügyelet, a biztonságtechnika és a különböző épületszolgáltatások, valamint belső kapcsolatok hozhatóak létre más rendszerekkel. A projekt mind a résztvevők, mind a potenciális vásárlók, mind pedig a nemzetgazdaság számára komoly előnyöket nyújthat.

A kutatás-fejlesztésnek köszönhetően olyan moduláris felépítésű HW/SW keretrendszer jön létre, amellyel – az épületek adatainak bevitele és a kért funkcionalitások paraméterezése után – azonnal használható és értékteremtő megoldást kapunk.

Növekvő ökológiai biztonság

A fenntarthatóság jegyében a projekt nagy hangsúlyt helyez a szenzorok gazdaságosságára és üzemeltethetőségére, amit legfőképp a hulladékenergiák újrahasznosításával tervez megvalósítani. A létrejövő rendszert hibrid megoldásként akár on-premise, akár cloud native is ki lehet építeni; kialakításánál fontos szempont, hogy multivendor megközelítéssel könnyedén integrálható legyen hozzá minden szabványos felületű szenzor és beavatkozó elem. Technológiája az energiafelhasználás mellett más fogyasztható mennyiségek felhasználásának előrejelzését is megoldja majd, ezzel csökkentve az épületek ökológiai lábnyomát.

A kidolgozásra kerülő, az eddigiektől eltérő módon programozható, PLC-t kiváltó eszköz kétszeres interfész sűrűséggel, viszont feleannyiért lesz gyártható. A projekt eredményeként egy átfogó, nemzetközileg is versenyképes termék jön létre, amely – mivel nem iparág specifikus – minden iparágban vagy általános területen is hasznosítható.

– IT Business március, 2018.