Felhőalapú, többlépcsős hitelesítéssel takarít meg időt és pénzt az Egis

Korábban ezernél több fizikai token beszerzésére, szállítására és kezelésére volt szükség ahhoz, hogy Kelet-Közép-Európa egyik vezető gyógyszergyára biztonságos hozzáférést nyújthasson a világ legkülönbözőbb pontjain dolgozó munkatársainak.  Egy okos váltással – az Azure felhőszolgáltatásokhoz fejlesztett többlépcsős hitelesítésével – azonban nemcsak a papírmunka, hanem a költségek is csökkentek.

Az Egis Gyógyszergyár a térség egyik vezető generikus gyógyszeripari vállalata, amelynek tevékenysége a kutatás-fejlesztéstől a hatóanyag- és késztermékgyártáson át egészen az értékesítés és a marketing területéig terjed, méghozzá a világ több mint 70 országában.

Ahhoz, hogy a munkatársak biztonságos módon férhessenek hozzá a fontos vállalati alkalmazásokhoz, korábban helyi biztonsági megoldásokat használtak, míg végül úgy döntöttek: jobb alternatívát keresnek.

“Nem szerettünk volna már tokenekkel dolgozni, ráadásul olyan megoldásra vágytunk, amely lehetővé teszi e funkciók központi menedzselését, ezért akartuk felhőalapúvá tenni az egész folyamatot”, meséli Hierholcz Tamás, IT Üzemeltetési vezető. “Kifejezett célunk volt az is, hogy a terepen dolgozó kollégáink a saját eszközeiket használhassák, azaz ne legyen szükségük semmilyen egyéb eszközre, ami tokenként szolgálhat. A Microsoft Azure többlépcsős hitelesítési megoldása épp azt a rugalmasságot nyújtotta számunkra, amire szükségünk volt, hiszen a projekt kezdetén semmilyen pénzügyi beruházást nem igényelt, a tesztfelület pedig néhány nap alatt elkészült.”

Évi 120 munkanap: megtakarítva

Az Egis az ALPHANET-ben talált megbízható partnerre: az IT-megoldások implementálására szakosodott hazai cég közreműködése révén ma már az Egis ezer felhasználója dolgozhat egészen újszerű módon szerte a világban. “Az ALPHANET gyorsan megértette, mire van szükségünk és hasznos tanácsokat adott egy olyan technológiával kapcsolatban, amelyet korábban nem ismertünk igazán,” magyarázza a szakember. “Gyorsan és rugalmas hozzáállással dolgoztak: másoknak is jó szívvel ajánlom őket.”

“Az Egisnél a home-office népszerű formája a munkavégzésnek, számos kollégának pedig sokszor kell úton lennie a munkája miatt. Amióta az Azure többlépcsős hitelesítése védi a hozzáférésüket, bárhonnan, bármikor kapcsolódhatnak a belső vállalati rendszerekhez.”

A megoldás előnyösnek bizonyult az IT-büdzsé szempontjából is, hiszen átlátható és tervezhető költségekkel jár, miközben nem igényli fizikai infrastruktúra kialakítását, ilyen rendszerek menedzselését vagy tokenek beszerzését, mindez pedig komoly megtakarítást jelent a számukra.

“Egy hasonló, többlépcsős azonosítási rendszer kialakítása hagyományos fizikai tokenekkel nemcsak az előkészítéshez és a szállításhoz szükséges hosszú napok miatt lenne drágább megoldás: a tokenek mindennapos menedzselése is tovább növelné a költségeinket. Az Azure által kínált megoldással azonban ezt az időt megtakaríthatjuk. Márpedig ez nem kevés: számításaink szerint évente akár 120 munkanapot is jelenthet.”

Végül, de nem utolsósorban: a felhőalapú IT-biztonság irányába megtett fontos lépés egybevág az Egis hosszabb távú stratégiájával is.

“A digitális átalakulásunk kellős közepén vagyunk: épp az Office 365-ön alapuló Microsoft-felhőbe költözünk. A többlépcsős hitelesítés bevezetése önmagában is megáll, ugyanakkor a stratégiánkba is jól illeszkedik. Egy nagy lépés abba az irányba, ahova el akarunk jutni.”

Kiemelt referencia:

Egis Pharmaceuticals – MFA Customer Story