Miért a vezeték nélküli technológiát választjuk?


Miért a vezeték nélküli hálózati technológiát választjuk a projekt alapjául?

A projekt megvalósításakor célul tűztük ki a hatékonyság és környezettudatosság növelését, amelyet a fenntarthatóság érdekében a modern, vezeték nélküli technológiák felhasználásával tervezünk teljesíteni.

A fejlesztés során kiemelt hangsúlyt fektetünk a környezetbarát megoldásokra, és a gazdaságos, költséghatékony üzemeltetésre, amelyet a vezeték nélküli eljárások, és az alacsony energiaigényű, illetve a kizárólag csak hulladékenergiából gazdálkodó szenzorhálózat kiépítése nagymértékben támogat (pl. Enocean, Z-wave, Zigbee, stb.).

A vezeték nélküli hálózatok előnye, hogy könnyen skálázhatóak, használatuk esetén nincs szükség a költséges vezetékezési munkálatok elvégzésére (vésés, kábelezés, visszajavítás, újrafestés), esztétikailag is illeszkednek a környezetükbe (a kábelcsatornák nem rontják a helyiség összképét), valamint könnyedén teszik lehetővé a bővíthetőséget plusz költségek felmerülése nélkül.

Egy intelligens épület esetében az érzékelők száma elérheti a többezres nagyságrendet, így a karbantartási költségekre is gondolni kell.

A hulladékenergiából gazdálkodó szenzorok használata minimálisra csökkenti az eszközök karbantartási igényét, hiszen elem nélküli technológiákkal valósítja meg a feladatát, ugyanakkor energiahatékony és a környezetet is kíméli.

A kutatási fázisban több vezeték nélküli technológiát is megvizsgálunk. Az összehasonlítás alapját a fontosabb paraméterek adják, mint például, hogy mekkora az adott technológia hatótávolsága, a kapcsolat adatátviteli sebessége, a skálázhatósága, milyen típusú és mennyi üzenetküldést támogat, ezt milyen minőségben végzi, milyen méretű lehet maximálisan az üzenet, amelyet a protokoll még kezelni tud, és hogy milyen mértékű a biztonság, amelyet nyújtani képes.

Az eredményről hamarosan beszámolunk.