Főbb műszaki követelmények


Mi az ipari IoT és milyen fejlesztésekre van még szükség ezen a területen?

Az „Internet of Things” vagy a „dolgok internete” egy olyan, egyre gyorsabb ütemben tért hódító megoldás, amely bár a „hobby kategóriában” igen népszerű, de a fontosabb területeken csak fokozatosan veszi át a helyet az internetkapcsolatot nem igénylő rendszerekkel szemben.

Vajon mi lehet ennek az oka?

Ahhoz, hogy meghatározó, adott esetben akár életeket is megmentő rendszeralkalmazások szülessenek, az applikációknak különösen megbízhatónak kell lenniük, viszont a mindennapokban mi is gyakran tapasztaljuk, hogy az internet akadozik, leáll, nem működik! Számos esetben látjuk azt a képernyőn, hogy próbálja meg később, vagy megjelenik egy hibakód, ami a hálózat működési zavaraira utalhat.

Míg az otthoni használatra tervezett rendszerek kapcsán konkrét és gyakran felmerülő szempontok állnak a rendelkezésünkre, addig az iparban használható vagy ipari minőségű IoT szolgáltatásokkal szemben nehezen találni pontos műszaki követelményrendszert, ezért számba vettük a 3 legfontosabb elvárást.

1.      Működjön az internet kapcsolat nélkül is! Ezt a szakmában mostanában „Edge” számítástechnikának hívják, hiszen a számítási felhő „szélén” a mi telephelyünkön szükséges valamilyen csökkentett funkcionalitást biztosítani akkor, amikor az internet éppen nem elérhető! E nélkül a lehetőség nélkül komoly rendszert nem szabad építeni! Például, ha egy épületben megállnak a liftek, amikor nincs internetkapcsolat, az nem megengedhető! A jelenleg elérhető Edge megoldások (Amazon Greengrass, Microsoft IoT Edge) azonban nem rendelkeznek jól definiált üzemmóddal, például felhasználói interfésszel, az internetkapcsolat elvesztésének esetére. Ez még fejlesztést kíván!

2.       A helyszíni rendszert is úgy kell felépíteni, hogy ne legyen benne olyan elem, melynek kiesése a rendszer egészének vagy nagy részének elvesztését, elérhetetlenségét eredményezi. Angolul ezt hívják „no single point of failure” típusú architektúrának. Még a legnagyobb IoT felhő szolgáltatók, akik lehetővé teszik az Edge rendszerek használatát, még ők sem fejlesztették ki ezen Edge rendszerek nagy rendelkezésre állású, például meleg tartalékkal működő változatait. Ez még fejlesztést kíván!

3.      Az IoT rendszerek általában sok elemből állnak. Ezek üzemeltetése nem egyszerű feladat. Ha mondjuk csak annyi a teendő, hogy évente ki kell cserélni az elemet 1000 készülékben, már ez is szinte kezelhetetlennek tűnik. Vagy tegyük fel, hogy 1000 készülék adatait kell megjeleníteni egy ablakban, ez szintén egy komolyabb előkészítést igénylő problémakör. Az ipari minőségű IoT rendszereknek olyan fejlesztő, üzemeltető, karbantartó funkciókkal kell rendelkezniük, hogy nagy mennyiségű, akár 100 000 eszköz egyidejű kezelését is egyszerűvé vagy legalább átláthatóvá tegyék. Az interneten elérhető bemutató anyagok alapján azonban megállapítható, hogy az IoT fejlesztések egyelőre nem kezelnek többet 10-20 készüléknél, amely egy ház vagy lakás esetében elegendő, de például egy 1000 szobás szállodánál már nem megfelelő megoldás. Ez a terület szintén fejlesztést kíván!

A felsoroltak alapján könnyedén belátható, hogy bőven vannak még kutatható kérdések az ipari IoT témakörében, amelyek megválaszolásával az ipari mértékű IoT megoldások megbízhatóságával kapcsolatos dilemmákra is választ kapunk.