Témakör meghatározás


Mi is az az intelligens épület?

Mielőtt a kutatás-fejlesztési programunk részleteit kidolgoznánk, tegyük fel a kérdést, mit tekintünk intelligens épületnek!

Rengeteg helyen találkozhatunk a környezetünkben intelligens épületre utaló kifejezésekkel, például „okos épület”, „okos otthon”, esetleg angolul „Intelligent Building”, „Smart Building”, „Smart Home”, de vizsgáljuk meg egy-két példán keresztül, hogy ki mit is ért alattuk:

A Wikipédia “Intelligens Épület” meghatározása

„Az intelligens épület olyan épület, amely automatikusan, azaz emberi beavatkozás nélkül, vagy csak minimálisan szükséges emberi beavatkozással képes ellátni feladatait.”

Ennek az értelmezésnek megfelel egy régi mechanikus bimetál termosztáttal vezérelt kazán is, hiszen „emberi beavatkozás nélkül” képes a szoba hőmérsékletét bizonyos határok között tartani. Azért ezt még nem neveznénk „intelligens”-nek!

Lássunk egy példát az épületautomatikából: https://www.iasautomatika.hu/intelligens-epulet

„Az intelligens ház, intelligens épület jelentése nem az, hogy az épület valóban mesterséges intelligenciaként gondolkodna.

Sokkal inkább az, hogy egy komplex számítógépes rendszernek hála képes érzékelni környezetét és a belső állapotokat, és a ház különféle elektromos rendszereit úgy irányítani, hogy azok a lehető leghatékonyabban működjenek.”

Ez a definíció leszűkíti az „intelligenciát” az elektromos rendszerekre és a hatékonyságra, vagyis ez a megközelítés nem foglalkozik az előrejelzés, vagy a biztonság, az egészséges környezet biztosításának az igényével.

Az ALPHANET „Intelligens Épület” meghatározása a fentiekhez képest több szempont alapján is eltérő:

Az épületek, amiben életünk nagy részét töltjük, akkor „okosak” vagy „intelligensek”, ha a benne élők igényeit követik, azokat a leghatékonyabb módon úgy szolgálják ki, hogy közben a környezet terhelésére is tekintettel vannak. Azaz okos épület az, amelyik alkalmazkodik a benne élők, dolgozók elvárásaihoz energiahatékony és környezetkímélő módon.

Okos épület tehát az alkalmazkodó épület! Alkalmazkodik a benne élő, dolgozó, tanuló, gyógyuló, szórakozó, vásárló emberekhez, esetleg más élőlényekhez, ha mondjuk állatkertről vagy pálmaházról van szó. Ez bizony nem csak azt jelenti, hogy érzékeli a belső-külső környezetet, hanem az épület céljához, feladatához kapcsolódó elvárásokat is figyelembe veszi. Képes a változásokat követni a lehető legkevesebb beavatkozással. Egy irodaház folyton átalakul, bérlők jönnek, mennek, bővülnek, visszahúzódnak, azaz „élnek” és ezt követni kell.

Az élőlények úgynevezett cirkadiál ritmussal rendelkeznek. Vannak például korán kelő és későn fekvő emberek, vannak sokat dolgozók és vannak folyton úton lévők. Az épület akkor „okos”, ha erre fel van készítve, ha tudja követni a benne élők cirkadiál ritmusát és hosszabb távon akár az évszakok változását, esetleg a globális felmelegedés hatásait.

Mi erre a problémakörre fókuszálunk a kutatásunkban és fejlesztésünkben.